DİNÇ Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.)

Tescil yılı 2013
Islah edildiği yer ve yılı Diyarbakır-2013
Başvuru yapan kuruluş GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü
Islahçı kuruluş GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi
Islah yöntemi Seleksiyon
Sap ve yaprak özellikleri Bitki boyu kısa, yatmaya dayanıklı, sağlam saplıdır.
Başak yapısı Başak kısa ve Beyaz renkli, kılçıklı ve şekli gittikçe incelen olup, başak yoğunluğu sıktır. Başakta mumsuluk vardır.
Tane özellikleri Tane rengi beyaz, yarı sert ve bin dane ağırlığı ağırlığı 27-36 (gr) arasındadır.
Tarımsal özellikleri Yazlıktır.
Teknolojik özellikleri 1- Hektolitre ağırlığı (kg/hl) 77.1-82
2- Protein oranı (%) 12-16
3- Sedimantasyon değeri 30-45
4- Enerji değeri 100-175
5- Un verimi (%) 58-64
6- Absorbsiyon (%) 61-66
Verim durumu(kg/da) Optimum şartlarda ortalama verimi 400 kg/da civarında olup, verim potansiyeli 900 kg/da’a kadar çıkabilmektedir.
Hastalık durumu Sarı pasa karşı tolerant
Çeşidin Tavsiye Edilebileceği Bölgeler Güneydoğu Anadolu Bölgesi yağışa dayalı ve sulu şartlarda