Çağıl Kırmızı Mercimek

Tescil Yılı                                                 2006
Islah Edildiği Yer ve Yılı                        Diyarbakır – 2002
Çeşit Sahibi Kuruluş                             GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi
Islahçı Kuruluş                                      GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi
Islah Yöntemi                                        Seleksiyon

Morfolojik Özellikler:

1.Bitki Boyu : 26-33 cm
2.İlk Bakla Yüksekliği : 12-16 cm
3.Bitki Büyüme Şekli : Dik
4.Çiçeklenme Gün Sayısı : 125 gün
5.Fizyolojik Olum Gün Sayısı : 172 gün

Tane Özellikleri
1.1000 Tane Ağırlığı : 31-40 g
2.Kotiledon Rengi : Kırmızı
3.Tane Kabuk Rengi : Kahverengi,siyah noktalı
4.Büyüme Tabiatı : Kışlık

Teknolojik Özellikleri
1.Su Alma Kapasitesi(g/tane) : 0,034
2.Şişme Kapasitesi (ml/tane) : 0,029
3.Su Alma İndeksi (%) : 0,82
4.Şişme İndeksi (%) : 1,88
5.Elek Değerleri (%) : 4,5 mm’likte 43,7
4 mm’likte 54,1

Tarımsal Özellikleri
Tescil Denemelerindeki Ortalama Verim Potansiyeli : 165,3- 237,6 kg/da
Hastalık Durumu: Tescil denemeleri süresince hastalık görülmemiştir.